Hur du skriver ett bra CV

Hur du skriver ett bra CV

Ett välskrivet och snyggt CV är ofta en avgörande faktor till varför många kandidater går vidare i en rekryteringsprocess. Därför är det viktigt att du ser till att ditt CV imponerar, så du inte förlorar en jobbmöjlighet i onödan.

Följ våra 7 bästa tips nedan för att uppgradera ditt CV!

 1. Kvalité före kvantitet: Fokusera på att skriva kort och koncist med väl utvalda ord istället för att försöka få med allt. I genomsnitt spenderar en rekryterare 31 sekunder med att läsa ett CV. Gör därför ditt CV enkelt att förstå och försök att vara kortfattad.
 2. Undvik fel till varje kostnad: Läs igenom, läs igenom, och läs igenom en gång till! Att låta stavfel slinka med i ditt CV anses inte bara slarvigt utan kan också förmedla något om din noggrannhet som medarbetare. Se därför till att gå igenom och rätta ditt CV upprepade gånger (kanske till och med fråga en vän).
 3. Välgenomtänkt layout: Ett snyggt CV har mycket större sannolikhet att bli läst och ihågkommit än ett som är ogenomtänkt, svårläst och ej iögonfallande. Försök att se till att ha tillräckligt med utrymme och luft mellan de olika sektionerna så ditt CV blir lättläst för mottagaren. Ha även gärna med ett foto på dig själv, men tänk på att det ska vara professionellt!
 4. Förmedla din Unique Selling Point: Ingen är den andra lik. Även om någon har tillsynes liknande utbildning och erfarenheter kommer där alltid vara något som gör just dig unik. Fundera på vad som gör just dig speciell och vilket värde du kommer kunna ge företaget. Ett bra CV fokuserar på att förmedla din USP!
 5. Anpassa CV efter tjänst: För att öka dina chanser att komma till nästa steg i rekryteringsprocessen är det viktigt att anpassa ditt CV efter vad som är efterfrågat i beskrivningen av jobbet. Se därför till att tänka på vilken information som är relevant och visa hur dina erfarenheter och kompetenser kan matcha detta. Att ha körkort är sannolikt irrelevant i första hand för ett jobb som advokat, men kan vara ett krav för en kontorsassistent.
 6. Var ärlig: Sanningen är att ingen kandidat är perfekt. Alla har vi haft hinder på vägen och rekryterare förväntar sig inte att du ska ha en felfri historia. Försök därför att vara äkta när du beskriver dig själv i ditt CV och istället fokusera på att visa vem du verkligen är. Om du hade två års paus mellan skola och jobb behöver det inte vara en nackdel, högst sannolikt lärde du dig något om dig själv under den tiden som kanske är relevant för positionen du söker, inkludera det istället!
 7. Ha med alla nödvändiga delar: Det enklaste sättet för att ditt CV ska uppfattas professionellt är att inkludera alla de klassiska CV-sektionerna:
 • Namn, adress, e-post, telefonnummer
 • Personlig beskrivning
 • Arbetslivserfarenhet
 • Utbildning (med specialkurser)
 • Förtroendeuppdrag
 • Tekniska färdigheter
 • Språkkunskaper
 • Intressen och färdigheter
 • Referenser

Lycka till med jobbsökandet!

Läs mer