Hur du skriver ett bra personligt brev

Hur du skriver ett bra personligt brev

Det personliga brevet är din chans att uttrycka vem du är som person och vad du kan erbjuda företaget. Därför är det viktigt att det är skrivet på ett sätt som gör att du står ut från mängden och kan imponera på rekryteraren.

Nedan följer våra 6 enkla tips för att finslipa ditt personliga brev:

  1. Börja med det viktigaste. Skriv en kort och slagkraftig inledning, där du förklarar vilket jobb du söker och varför just du passar för det. Då fångar du läsarens intresse direkt.
  2. Anpassa alltid ditt brev efter just det jobb du söker. Se till att verkligen få med det som arbetsgivaren söker efter, så att ditt brev blir som ett svar på arbetsgivarens annons.
  3. Uttryck dig professionellt. Men undvik att bli alltför formell eller att använda interna branschord som inte alla förstår. Och krångla heller inte till det med för mycket detaljer.
  4. Ge exempel som lyfter fram dina egenskaper. Som läsare kommer man bättre ihåg en sådan beskrivning jämfört med om du bara listar dina egenskaper. Beskriver du dig själv till exempel som noggrann? Berätta i så fall om olika situationer när du varit det. Exemplen kan vara hämtade från jobb och studier, men lika gärna något från din fritid.
  5. Skippa klyschorna! Istället för ”stresstålig”, ”utåtriktad” eller ”gillar att ha många bollar i luften” – var konkret och lyft fram exempel på hur du arbetar och hur du är som person.
  6. Avsluta gärna ditt brev med en positiv fras, som till exempel ”Jag ser fram emot att träffa er och få berätta mer om mig själv”

Lycka till med jobbsökandet!


Gå med i talangpoolen

Läs mer